Även om det kan vara mysigt och roligt att ha getter kan man inte komma ifrån att det också kostar en del pengar. En get kan förvisso också vara en inkomst i och med sin mjölk och sitt kött men i regel finns det kostnader som överstiger inkomsterna, i alla fall om man inte kan slakta, mjölka och ordna eget getfoder. Vad kostar det egentligen att driva en getgård och var finns de största pengabovarna?

Veterinärräkningar

En av de kanske allra högsta kostnaderna, som antagligen alla känner igen som har djur, är de som är under kategorin veterinär. Har man en getgård måste man veta att djuren är friska för att man ska kunna använda deras kött och mjölk. Dessutom vill man ju såklart att djuren ska må bra. Kontroller, vaccinationer och vård vid olyckor eller sjukdomar kostar en hel del och om man inte har djuren försäkrade blir det såklart än dyrare. En lösning kan vara att ta ett lån via lendify ab för att täcka upp för utgifterna om pengarna rinner iväg allt för snabbt. Att göra sig av med sina getter är självklart inget man vill.

Foder

En annan stor kostnad är foder till getterna. Det kostar en hel del att köpa in hö, pellets och annat som de behöver. Under sommaren klarar de sig relativt bra på gräs om det inte är alltför torrt ute. Om getterna inte får tillräckligt med mat tappar de snart i vikt och de kan också sluta ge mjölk. Då gäller det att snabbt tillskottsfodra med till exempel hö med bra näringsvärde.

Vatten och el

Även vatten och el kostar en del. Har man en egen brunn med bra vattenkvalitet blir vattnet i stort sett gratis men om vattnet sinar där kan det snabbt bli dyrt. Getter dricker en hel del vatten varje dag och om det är varmt ute går det åt än mer.

Skötsel av ladugård

Att sköta om getternas ladugård kostar också pengar. Den behöver målas och repareras precis som andra hus. Getterna behöver också strö där de bor och även det kostar. Man bör också vara beredd på att getter är bra på att ta sönder saker. De kan stångas lite på skoj men en vägg som inte är av bästa kvalitet kan ge vika för det och då tillkommer kostnader för reparation.

Gödselhantering

Om man inte har egna åkrar måste man också se till att få bort getternas gödsel och strö som använts. Även det kostar. Att ha gödslet liggande länge rekommenderas inte och om man bor i ett vattenskyddsområde är det ofta inte heller lagligt att ha gödseln liggande. Med lite tur kan en bonde i närheten vara glad över att få gödslet.

Slakt och mjölkning

Om man vill använda getterna till kött och mjölk kostar det också pengar att slakta dem samt att mjölka dem om man inte kan göra det själv. Hur mycket det kostar att slakta och stycka en get varierar, men ofta är det strax under vad man kan tjäna på köttet.