De flesta av oss känner någon som har en matallergi, och det är inte längre ovanligt att det bjuds på laktos, mjölkprotein och glutenfria alternativ vid såväl fika som större bjudningar. Det kan vara glutenintolerans, laktos eller en allergi mot mjölkprotein som är boven. En gemensam nämnare för dem alla är att det ofta blir stökigt i magen när en allergisk person får i sig det han eller hon inte tål. Ibland är det också lätt hänt att blanda ihop de olika allergierna då de lätt förknippas med varandra.

Mjölkprotein allergi och laktosintolerans

Även om mjölkprotein allergi är vanligast bland små barn förekommer den även hos vuxna, och innebär att man är känslig mot proteiner i mjölken, exempelvis kasein och vassle. I de fall en person är mycket känslig ska produkter med mjölk helt uteslutas. Getmjölk är mildare för magen än komjölk, men en mycket allergisk person bör helst vara försiktig med alla former av mjölk oavsett vilket djur den kommer från. En god getost vid en större bjudning, eller fika kan dock helt klart vara ett alternativ för en del och är en god aptitretare. Chokladbollar brukar vara populära bland barn med mjölkallergi då de oftast är mjölkfria. Att enbart äta och dricka laktosfritt hjälper dock inte en person med mjölkprotein allergi då det är två helt skilda saker. Har man laktosintolerans är det istället enzymet laktas som saknas i tunntarmen och ger problematiska symtom, och därmed bidrar till att laktosen i mjölken inte kan brytas ner som den ska. När laktosen sedan färdas vidare i tarmsystemet kan den ge otäcka symptom som exempelvis gaser och magont.

Glutenintolerans

En mumsig glutenfri tårta med motiv passar perfekt till barnkalaset när huvudvärden eller någon av värdens bjudna vänner blir ledsna i magen av att äta gluten. Precis som kasein och vassle är proteiner i mjölk, så är gluten ett protein som finns i korn, råg och vete. Ett annat namn för glutenintolerans är Celiaki och idag förknippas intoleransen alltid med den namnet, och man kan få diagnosen både i vuxen ålder och som barn. En stor skillnad mellan mjölkprotein allergi och celiaki är att mjölkprotein allergi oftast växer bort när en känslig person blir äldre, medan glutenintoleransen kan förvärras och på sikt göra en person mycket sjuk. Det är alltid klokt att vända sig till en vårdcentral för rådgivning, och om det behövs även provtagning för att ta reda på om man har celiaki eller ej.

Skillnader mellan allergi och intolerans

Ibland hör man benämningen allergi istället för intolerans. Det är viktigt att komma ihåg att intolerans och allergi är två helt skilda reaktioner i kroppen.

En intolerans är en reaktion från immunförsvaret, vilket gör exempelvis glutenintolerans till en autoimmun sjukdom. Det innebär att det gluten som finns i maten skapar en inflammation i tarmen. Man kan kort säga att det är en reaktion på en brist på det skydd som naturligt bör finnas i kroppen. Är du däremot allergisk mot något du ätit så reagerar kroppen som om du fått i dig någonting farligt och bildar antikroppar.

Både intolerans och allergi kan ge besvärliga symtom som inte bara kommer från mag- och tarmkanalen, såsom trötthet eller symtom från andra delar av kroppen. Det går tack och lov att leva, må bra och äta iallafall nästan allt man vill även med allergi och intolerans bara man är försiktig med ingredienserna i maten.