Även om sommaren som gick betydde grillningsförbud för de allra flesta i Sverige är grillsäsongen långtifrån över och möjligheterna att få till en härlig grillfest är fortfarande goda. Varför inte bjuda på härliga rätter med råvaror från get nästa gång du grillar? Getkött är vanligt i medelhavsköket. Det är magert och nyttigt och passar utmärkt på grillen, både som grillspett men även i större bitar som ”chops”. Vidare blir det både mört och fint om man tillagar det långsamt och ger det en omgång i en härlig marinad.

Om man dessutom önskar vegetariska alternativ är getost en fantastisk och smakrik ingrediens som passar utmärkt på grillen. Man kan med fördel grilla osten i foliepaket men den kan också ingå som extra krydda i exempelvis rostade grönsaker. Getostens bästa kompisar är honung och svartpeppar, men man kan variera recepten i det oändliga. Ett tips är att tänka på att getosten går fint att kombinera med söta frukter som plommon, aprikoser eller persikor.

För att ytterligare förlänga känslan av underbara medelhavskvällar kan man behöva lite hjälp på traven för att inte den typiskt svenska kvällskylan ska krypa på. En vedbrasa är alltid mysig, eller varför inte exempelvis investera i en Bluegaz Gasolkamin BG64 som håller kvällsdaggen borta? Kvällen kan få övergå i natt medan god mat och goda vänner förhöjer stämningen. Här får du några recept till festen som garanterat får dina gäster att njuta av maten.

Rostade rotfrukter med getost och honung

Ingredienser 4 portioner:

  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 4 potatisar
  • 2 röda lökar
  • 1 vitlök
  • Några kvistar örter, t.ex rosmarin eller timjan
  • 200 g getost
  • Olivolja
  • Flytande honung
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala och ansa alla rotfrukterna och rödlöken. Dela vitlöken i klyftor och hacka grönsakerna i lagom stora bitar. Blanda alltihop i en bunke tillsammans med några matskedar olivolja och lägg sedan allt på en stekplåt anpassad för grillen. Låt grönsaksblandningen tillagas över låg värme, gärna under lock tills potatisen och morötterna är mjuka och de har fått en härligt rostad yta. Smula över getosten mot slutet av tillagningstiden och låt den bli mjuk och krämig. Krydda med svartpeppar och lite extra salt. Ringla över flytande honung och servera genast.

Kryddig getsouvlaki

Ingredienser 4 portioner:

  • 500 g getkött i bitar
  • 1 röd chili
  • 2 limefrukter
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • Salt

Gör så här:
Ansa köttet och se till så det är lagom stora bitar för grillspetten. Hacka chilin (kärna ur den om du inte vill att det ska bli så starkt) och pressa vitlöken. Blanda dessa med saften från limen, olivolja och salt i en skål. Marinera köttet i blandningen i ca 30 min.

Trä köttbitarna på grillspett och grilla på medelhög värme ca 15 min (kortare om du vill ha lite rosa i mitten). Servera exempelvis med klyftpotatis eller couscous och gärna en frisk och krämig tzatziki till.

Getostglass

getost glass
Ingredienser 4 personer:

  • 2 äggulor
  • 25 g socker
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 25 g honung
  • 100 g getost

Gör så här:
Skär bort den vita kanten på osten och smält sedan ned den i en kastrull tillsammans med mjölk, grädde och honung. Låt blandningen svalna ordentligt. Vispa äggulorna pösiga tillsammans med sockret. Vänd ner äggen i den kylda ostblandningen och kör sedan smeten i en glassmaskin. Prova gärna att servera med en nypa svartpeppar och hackade pistaschnötter till.