En hälsosam trädgård är som ett litet ekosystem med nyttoväxter för djuren som bor och besöker platsen. Samtidigt som blommorna lockar till sig djur så som getingar, humlor, skalbaggar och andra gäster, så bidrar de till en friskare plats för alla växterna. Utan dessa hjälpare skulle inga grönsaker, frukter eller bär kunna skördas.

Det krävs inte en stor trädgård för att främja djurens tillvaro, även små utrymmen kan bli prunkande paradis. Så hjälp djur och natur att frodas och förvandla även balkongen eller altanen till djurens nya paradis med några enkla knep.

På balkongen kan en trivsam plats skapas genom att ställa ut större och mindre krukor med kryddiga växter. Dessa lockar speciellt till sig pollinerande insekter så som humlor. Även bin tycker om väldoft, särskilt förtjusta verkar dessa vara för bland annat oregano.

Vill man även att fjärilarna ska flockas, kan det vara en god idé att placera ut lavendelbuskar. Det går bra att skörda blommorna, torka dem och lägga i små påsar i klädskåpet för väldoftande kläder. Andra växter som lockar till sig insekterna är bl.a. kärleksört, kaprifol, timjan och salvia,

Att erbjuda små hotell till besökarna är någonting som hela familjen kan tycka är kul. Ett enkelt sätt att skapa äggläggningsplatser för bin är att borra små hål i brädbitar. Det viktigaste är att hålet behåller en botten. Även buntar av vasstrån är uppskattade. Eftersom bin gillar värme ska dessa hängas på södersidan.

Några invånare som kanske inte får så mycket plats, men som är i stort behov av densamma, är fåglar. En fågelholk är ett positivt inslag oavsett om den hänger i stan eller på landet. I storstäder och på landsbygden råder det platsbrist. För att skapa en fristad till de mindre sorterna bland annat blåmesen, med häckningsplats går det ypperligt att hänga en fågelholk på balkongen. Den nyttjas av fåglarna året runt.

För minsta möjliga insats i sin trädgård, så är tipset att stå över en välansad gräsmatta. Det bästa för djurlivet är att skapa mångfald och göra det genom att låta bli gräsklipparen. En slät gräsmatta kan bli en oas för olika slags vildblommor, grässorter och självklart, för bin, fjärilar, humlor, skalbaggar, sniglar och många fler, om den får växa fritt.

Finns det buskar och träd i trädgården så ska de tas hand om. För de pollinerande insekterna är äppelträd, körsbärsträd, krusbärsbuskar och liknande, storfavoriter. Alla slags buskar och träd beskärs. Hos hemfrids trädbeskärning kan man få hjälp med träd och buskar. Beroende på vilken typ av träd eller buske, ska de beskäras vid olika tidpunkter.

Det går naturligtvis bra att göra det själv, men för att nå bästa resultat är det fördelaktigt att anlita en professionell trädbeskärare. När grenverket gallras ut regelbundet kan träden och buskarna frodas i generationer framåt. Det gäller att veta när det ska göras och även hur. Beskärningen behöver skapa en balans i grenverket mellan gamla och nya grenar, skadade och svaga. Genom att beskära träd på rätt sätt, främjas djurlivet och trädgården blir på köpet mycket vackrare.