I dagsläget äter majoriteten av alla människor kött. Kanske inte kött från just geten, men kött från gris, ko och annan nötkreatur är väldigt vanligt. Människan har ätit djurkött sedan flera tusen år tillbaka och detta är en utav vår främsta källa till mat. De senaste åren har det dock dykt upp andra matvanor som exkluderar animaliska råvaror och kött, exempelvis en kost som vegetarisk och vegansk. Då byts istället köttet från djuren ut mot grönsaker, frukt, bönor och annat.
Kött från får eller get förekommer, men i Sverige är inte detta särskilt vanligt. När det gäller inälvor anses detta vara en exklusiv råvara och detta är något som också kostar mer än vanligt kött. Det finns ett flertal maträtter där getkött och inälvor är den primära ingrediensen, bland annat haggis som är en traditionell maträtt från Skottland. Är du intresserad av att veta mer om just getkött och maträtter som är baserat på detta så bör du fortsätta läsa vidare nedan.

Haggis

Den populära maträtten från Skottland förekommer både i hem, men även på restauranger runtom i landet. Haggis innehåller bland annat inälvor från får/get och inkluderar bland annat levern, lungorna och hjärtat. Förutom detta så tillsätts kryddor och andra stärkelser för att smaksätta maträtten. Haggis kan bäst jämföras med svenskarnas pölsa och korvkaka. Rätten ska helst även serveras i en fårmage (vilket anses vara mycket exklusivt och uppskattat) och maträtten går bra ihop med vanligt potatismos eller rotmos som du kan ha vid sidan av.

Fördelar med getkött

Getkött är rikt på järn och har ett lågt kolesterolhalt samt är väldigt magert. Ska du äta kalorisnålt är det faktiskt getkött som du bör köra på, eftersom det innehåller minst kalorier om jämfört med såväl gris, nötkött och kyckling. Getkött är perfekt att använda i exempelvis grytor och eftersom köttet har en relativt naturlig smak kan du tillsätta alla slags kryddor som du föredrar. Det finns alltså otroligt många möjligheter i din matlagning när du väljer att ha getkött som ingrediens.

Tillaga getkött

goatmeatGetkött ska absolut inte tillagas på samma sätt som lamm (lamm-kött är ett mört kött som många svenskar gillar). Det är inte alls lika populärt med getkött och detta tros bero på att man inte är lika medveten om hur det tillagas samt att utbudet är mindre. Getkött som är såpass magert behöver tillagas på en låg värme under en relativt lång tid för att uppnå en god och mör smak. Samma tillagning rekommenderas och gäller för samtliga delar av getkött.
Sammanfattning
Det har ätits kött sedan urminnes tider och än idag är det en självklar del i mångas vardagliga kost. Givetvis har det ändrats mycket genom åren och nya kostkoncept har uppkommit som exempelvis vegetarianer och veganer. Getkött förknippas gärna med lamm, men faktum är att getkött skiljer sig avsevärt från både lammkött och andra typer av kött. Getkött och inälvor är en självklar ingrediens i Haggis som är en traditionell maträtt från Skottland, men utöver Haggis kan du även ha getkött i exempelvis grytor eller liknande.