Oavsett om du föder upp getter för mjölkens eller köttets skull, är det viktigt att du håller dem hälsosamma och lyckliga genom att ge dem bra betesmark. Betesmark är ett område täckt med gräs och andra plantor som passar för djur att äta och leva av. Exakt vilka växter som fungerar bra avgörs av vilken sorts djur som ska beta. Till exempel har getter väldigt annorlunda krav på betesmark jämfört med får och nötboskap, på grund av deras unika fysiologi.
När det handlar om mat är getter väldigt unika gentemot nötkreatur och får. Faktum är att de påminner mer om hjortar i det hänseendet, mycket tack vare deras små munnar och delade läppar. Det ger dem möjligheten att fånga upp goda blad från taggbuskar, hitta fina blomblad i vad som ser ut som en ogräsbuske och frodas på de växter som skulle få en ko att svälta. Dock är den gamla myten om att getter äter vad som helst, till exempel skräp från människor, falsk.

Detta behövs i ett bra betesområde för getter

För många som hör ordet ”betesmark” kommer det fram mentala bilder av oändligt gröna gräsmarker, men nu när vi pratar getter är det helt annorlunda. Åtminstone om vi vill att de ska må bra och frodas. En get äter helst buskar, tistlar och sly, och vad de flesta betecknar som ogräs kan getter se som en delikatess. Därför är det viktigt att du även inkluderar små inslag av buskar och sly på dina betesmarker. Det är den kost som är mest näringsrik och tilltalar en get mest av allt.

https://www.youtube.com/watch?v=LQxvQIindx8

Kräsnare än du tror

Getter har dock några krav på hur de ska beta. Några saker man behöver ha i åtanke, är att getter föredrar nyvuxet gräs framför klöver. De vill ha ett större urval av växter jämfört med får och nötboskap, samtidigt som de helst vill ha ett gropigt och brant landskap istället för en platt och jämn betesmark. Och visste du att getter faktiskt betar växterna som finns längs med stängslen först, för att sedan arbeta sig inåt mot betesmarkens centrum? Det är en stor skillnad från annat boskap.

Håll maten borta från marken

white goatMänniskor och getter är lika på det sättet att vi båda gillar när vår mat är ren och fräsch. Så därför är det en bra idé att hålla deras mat borta från den smutsiga marken. Testa att ge getterna en nätpåse med hö även när de är på bete. Oftast används de ofta för hästar, men fungerar lika bra för getter. Undvik nyckehålsmatare, eftersom getterna kan börja bråka om vem som ska få äta just för tillfället och i stridens hetta kan någon av dem råka skadas.

Ha rejäla stängsel

Getter är ökända för att försöka bryta sig ut från sina betesmarker. De bryr sig inte så mycket om att rymma, men istället om vilken mat det finns på andra sidan stängslet. Getter är väldigt smarta och listiga varelser, samtidigt som de är nyfikna av sig, därför måste man använda sig av ordentliga stängsel. Några lösningar på problemet är någorlunda kraftiga elstängsel som avskräcker geten från början, eller höga stängsel, vilket ofta reserveras för nötboskap. Eliminera saker som möjliggör att getter kan klättra över stängslet.

Om getterna mår dåligt

Är det så att getterna mår dåligt så kan det såklart bero på många olika saker. De behöver uppmärksamhet och omtanke och såklart vård precis som andra djur och även som människor. Vid olika sjukdomar så kan kolla på apotek, ett bra nätapotek som har djursortiment är apohem.se där finns det hjälpmedel kanske inte direkt för getter, men apohem vet antagligen vilka produkter som fungerar även för getter lika bra som för katter, hundar och andra djur. Glöm inte att rådfråga ditt apotek så som apohem innan du gör nåt du är osäker på.